Gastblog | Winterklaar maken van je woning: Voorkom schade door vorst
door Jan-Willem Hartsuiker, 2 min lezen
door Jan-Willem Hartsuiker, 2 min lezen
De bladeren vallen van de bomen en de temperatuur daalt: dit betekent dat de winter op de loer ligt. De winter brengt gezelligheid met zich mee door de witte landschappen en de knisperende haardvuren. Echter brengt de winter ook enige nadelen met zich mee. Kou en vorst kunnen namelijk onverwachtse schade aanbrengen aan je huis en tuin. Voorbeelden hiervan zijn bevroren leidingen of scheuren in het dak. Mocht je gebruik maken van hulpmiddelen zoals een zorgbed of traplift is het extra belangrijk om schade te voorkomen. Door een paar simpele maatregelen kun je je woning beschermen tegen de kou en deze risico’s voorkomen. Hierbij is het ook van belang dat er een opstalverzekering is afgesloten om de risico’s nog meer te beperken.
Een van de meest voorkomende winterproblemen zijn bevroren leidingen of schade aan
buitenmuren door vocht en vorst. Wat moet je nu doen als dit bij jou gebeurt? Zodra een leiding aan het bevriezen is, gaat het uitzetten. Dit kan leiden tot scheuren of barsten in de leidingen. Om dit te voorkomen kan je er voor zorgen dat er in onverwarmde ruimtes, zoals de garage of schuur, goed geïsoleerd zijn met leidingisolatie. Vervolgens laat je een klein straaltje water uit de kraan lopen. Op deze manier is er altijd beweging door de leiding. Tot slot is het verstandig om de buitenkraan af te sluiten. Dit voorkomt dat het water in de leiding bevriest.
Naast het controleren van je leidingen is het ook van belang om een check te doen aan de buitenkant van je huis. Vooral losse dakpannen zijn een grote boosdoener bij het
beschadigen van je huis tijdens de winter. Ook kan water zich ophopen in de goot van je dak en leiden tot scheuren en gaten in je dak. Deze scheuren en gaten leiden vervolgens weer tot lekkages. Een grote tip is dus om je huis te controleren voordat de herfst begint en ook om je woonhuisverzekering opnieuw te bekijken.
Veel mensen hebben tegenwoordig, om hun energiekosten laag te houden, de verwarming op een lage temperatuur. Dit is natuurlijk heel goed voor het milieu, maar dit is zeker niet goed voor je huis. Dit komt doordat er vorstschade kan ontstaan. Problemen met leidingen, muren en andere delen van de woning kunnen hier het gevolg van zijn. Een oplossing hiervoor is het huis goed te ventileren.
Om schade aan je huis te voorkomen, kun je je huis vroegtijdig winterklaar maken. Dit voorkomt problemen aan je huis, zoals scheuren en gaten in de leidingen of aan het dak. Daarnaast zullen je meubelen of bijvoorbeeld je zorgbed minder snel beschadigen. Tot slot is het ook verstandig om je verzekeringen even na te lopen voordat de winter begint. Op deze manier ben je goed op de hoogte en kan je de kans op schade aan je huis verminderen.